Kenya News in Swahili and English

Jämställt ledarskap på export.

Till vardags ger de elva kvinnorna järnet för att hjälpa de allra fattigaste i Kenya. De är chefer för olika frivilligorganisationer runt om i landet. Som ett led i Sveriges biståndssatsning på kvinnors och Afrikas utveckling valdes dessa elva ut för hårdträning i jämställt ledarskap.

Det är en livlig grupp som tar emot i ett konferensrum i Skärholmen. Klockan är mycket, men de elva kenyanskorna som just avslutat sin ledarskapsutbildning i Sverige har inget emot att prata lite till om vilka erfarenheter de tar med sig hem.  Kursen började redan under fyra dagar i Mombasa i januari förra året. Kursledaren Barbro Dahlbom-Hall berättar att flera av dem har varit med om förfärliga händelser sedan hon mötte dem sist.

I det kaos, som följde i samband med valet förra året, blev några straffade för att de var kvinnor med makt. Misshandel och sexuella trakasserier har inte undgått dem. Men det händer mycket i landet. Kvinnorna är hoppfulla, även om tv-producenten Dommie Yambo-Odotte säger att hon fått en ny bild av sin situation sedan hon kom till Sverige: – Jag tänkte nog att vi inte har det så illa här i Kenya numera, men nu inser jag vilken kamp vi har framför oss om kvinnor ska vara lika självklara ledare som män.

Kenyanska kvinnor har visserligen rykte om sig att vara starka. De anses vara direkta och öppna, säger de själva. De jämför sig med ugandiskorna som sägs vara mjukare i sättet. – Burdusa, skulle de nog säga om oss i Uganda, säger Faith Kasiva och skrattar. Vi kan nog verka lite skrämmande!

De elva kvinnorna har valts ut av svenska ambassaden i Kenya på uppdrag av Sida och kursen finansieras av FN-organet Unifem. En stor del av tiden har tillbringats i konferensrummet, men de har besökt en skola i Huddinge och träffat den jämställdhets-ansvariga på Uppsala universitet. Tidigare den här dagen har de hälsat på i riksdagen. De pratar mycket om samtalet med ”Birgitta”. Folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson tog emot kvinnorna och berättade om hur Sverige gör för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor.

Birgitta Ohlsson berättar om sitt intryck av mötet med kenyanskora. – Det märktes att detta var rutinerade, medvetna kvinnor som har varit med ett tag. De var verkligen på! Kvinnorna ställde många frågor om den svenska statsapparatens struktur och undrade hur Sverige har gjort för att få in så pass många kvinnor i politik och näringsliv. I Kenya är det pengarna som styr politiken i hög grad och det är inte kvinnorna som har förmögenheterna som kan leda dem till makten. – Vi pratade om att bygga nätverk, om att kvinnor måste stötta varandra och att kvinnor måste liera sig med kloka män som delar deras värderingar, berättar Birgitta Ohlsson.

Kenyanskorna var imponerade över att flera kvinnor hade kommit fram genom personval. – Ambitiösa kvinnor har många gemensamma problem oavsett vilka länder de kommer ifrån, konstaterar Birgitta Ohlsson. Hon sitter i biståndsorganet Sidas insynsråd sedan sex år tillbaka.  Birgitta Ohlsson skulle gärna vilja att Sveriges politiker vågade vara ännu tydligare i att visa var landet står värderingsmässigt. Jämställdhet är ett signum för vårt land, menar hon.  – Om någon kallar det jämställdhetsimperialism säger jag gärna: Ja, varsågod!

Birgitta Ohlsson skulle gärna öronmärka mer biståndspengar till kvinnor. Erfarenheten säger att det lönar sig bättre att satsa på kvinnor.  Kvinnor förvaltar ofta pengar bättre, får dem att växa och återbetalar sina lån. Grameen bank som startade i Bangladesh, och som gav upphovsmannen Nobels fredspris, är bara ett exempel på detta.  Birgitta Ohlsson påpekar att vi måste komma bort från den sorgliga bild vi haft av Afrika. Flera länder har haft en bra demokratisk utveckling.  – Och de första två månaderna i år var exporten till Afrika större än den till USA. Visserligen jämför vi då en kontinent med ett land, men ändå. Det är inte den bild vi har, säger Birgitta Ohlsson.

Dommie Yambo-Odotte som arbetar i mediebranschen, bland annat som tv-producent, påminner om att vi alla hänger samman mer än någonsin.  – Vi lever i en global by där det jag gör påverkar dig och tvärtom. Min bakgård är din bakgård. Det måste ni svenskar tänka lika mycket på som vi i Kenya.
Dommie Yambo-Odotte är chef över en stab som består av ungefär hälften män, hälften kvinnor.
– Livet är ensamt på toppen. Beslut måste tas och man måste klara sig utan bekräftelse på vad man gör, säger hon, som bland annat gör tv-dokumentärer om utvecklingsarbete. Hon resonerar kring frågan om kvinnor har ett större behov av att vara omtyckta.  – I vilket fall som helst har jag hittat ny styrka här på ledarskapskursen. Man måste lära sig att leva med ensamheten och vara stark nog att lära de yngre, säger Dommie Yambo-Odotte.

MARIA CARLING

maria.carling@svd.se
08-13 55 38
Tipsa redaktionen
08-13 52 20
tipsae24@e24.se

Advertisements

NovemberUTCbSun, 02 Nov 2008 22:40:49 +0000000000pmSun, 02 Nov 2008 22:40:49 +000008 19, 2007 - Posted by | Habari Motomoto

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: